Saç dökülmesinin Nedenleri
Kategori : Saç Dökülmesi
Saç Dökülmesi
Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesini normal sınırlar içerisinde kabul edilmektedir. Tabii tek tek saymanıza gerek yok. Banyo yaparken veya tararken saçların dökülmesi normaldir. Fakat kabul edilebilir sınırlarda olması için 50-100 arası sayılabilecek boyutta olmalıdır. bu sayının 24 saat için geçerli olduğunu unutmayın.
Saçlarınız dökülüyorsa kulaktan dolma bilgilerle her bulduğunuz ilacı denemeye veya televizyondaki reklamlarda her gördüğünüz şampuanı kullanmaya başlamadan önce bir cilt doktoruna görünmeniz daha uygun olacaktır. Cilt doktoruz size dökülmenin sebebi ile ilgili bilgi verecek ve tedavi olarak farklı ilaçlar önerebilecektir.
Uzmanların verdikleri bilgiye göre, Sağlıklı bir insanda saçların yaklaşık yüzde 90´ı büyümektedir. Her bir saç için büyüme evresi 2-6 yıl kadar sürebilir. Geriye kalan yüzde 10´luk kısım ise, 2-3 Ay kadar süren dinlenme evresinde bekler. Dinlenme evresi sonucunda saçlar dökülür, dökülen saç köklerinden yeni saçlar büyümeye başlar ve döngü bu şekilde devam eder. Saç dökülmelerinin çoğu da işte bu normal saç büyüme döngüsünden kaynaklanır. Yani herkesin saçları dökülür ama yerine yenileri de çıkar.
Saç dökülmesinin nedenlerini bilmek tedaviyi kolaylaştıracaktır, başlıca sebepler şöyle sayılabilir.
Uygunsuz saç bakımı ve kozmetik ürün kullanımı:
Boya, renk açma, düzleştirme veya perma gibi yöntemler, uygun koşullarda yapılmazsa saça zarar verebiliyor. Bu yöntemlerin sık sık veya aynı anda uygulanması da saçı zayıflatıp kırılmasına neden olabilir. Saçı çeken atkuyruğu, örgü, sıkı lastiklerle toplama gibi saç şekillerinin de sıklıkla uygulanmaması gerekiyor. Çünkü saç diplerine etki eden sabit çekme kuvveti saç kaybına neden olabiliyor. Sık sık yıkamak, taramak ve fırçalamak ise saçı kırabiliyor.
Yanlış yıkama ve tarama:
Şampuandan sonra krem kullanmak saç taranmasını kolaylaştırır fakat saç kreminin saç diplerine temas etmemesi öenlidir. Saçlar Islakken daha kırılgan olduğu için,saçı havlu ile ovalayarak incitmeyin.
Genetik sebepler: Saç dökülmelerinin en sık rastlanan sebebi genetik olarak ailemizden bize aktarılan hücrelerimizdir.Bu özellik kadınlarda saçın seyreklemşesine sebep olurken erkeklerde tamamen kelliğe sebep olabilir. Genlerle belirli olan bu saç dökülmesi çevresel koşulların etkisi ile daha erken yaşlara taşınabilir. Ama doğal olarak 20 yaş altında birinin saç dökülmesi sıradışı sayılabilir.
Bölgesel dökülme:
Bazı durumlarda saçlar demir para büyüklüğünde bölgeler halinde dökülebilir. Farklı sebepleri olan bu saç dökülmesinde saçlar sonradan büyük ölçüde tekrar çıkmaktadır.
Doğum sonrası saç dökülmesi: Hamile kadınlarda doğum sırasında vesonrasında vücuttaki vitamin ve besin eksikliği saç dökülmesine sebep olabilir.
Hastalık sebebi ile saç dökülmesi:
Yüksek ateşli ve ağır enfeksiyonlu hastalıklar vücutta çeşitli sorunlara sebep olduğu gibi saç dökülmesine de sebep olabilir .
Tıroid hastalıkları: Troid bezindeki hastalık sebebi ile saç kaybı görülebilir. hastalık tedavi edildiğinde saçlar da tekrar çıkmaya başlar.
Yetersiz protein ile beslenmek: Özellikle ağır zayıflama rejimi uygulayan kişilerde saç dökülmesi görülebilir. Saçlarbüyümek için proteine gerek duymaktadır. Eğer vücut protein ihtiyacını karşılayamazsa tırnaklar ve saçlar gibi hayati önemi olmayan kısımlara daha az protein gönderecektir. bu da saçların yavaş uzamasına ve dökülmesine sebep olabilir.
Kanser tedavileri: Bazı Kanser tedavilerinde saçların döküldüğü görülmüştür. Fakat tedavi sonrası saçlar tekrar uzamaya başlamaktadır.
Doğum kontrol hapları: Doğum kontrol hapı kullanan bir bayanlarda saç dökülmesi görülebilri. böyle bir durumla karşılaşıldığında doktor tavsiyesi ile farklı bir hap kullanmanız gerekir.
Demir eksikliği: Demir eksikliği de saçların dökülmesine sebep olabilir Bayanlarda ise adet kanamaları nedeniyle demir eksikliği daha sık görülmektedir.
Önemli ameliyatlar ve kronik hastalıklar: Ameliyat sonrası kullanılan ilaçların ve narkoz işlemlerinin sonucu saç dökülmesi ve başka sorunlara sebep olabilir. Bir süre sonra bunların bir kısmı geçecektir. Kronik hastalıklarda ise durum biraz daha ciddi durumdadır. Saç dökülmesi daha uzun süreli olabilir.
Mantar hastalıkları: Özellikle kafa derisinde görülen bazı mantar türleri saçların dökülmesine sebep olmaktadır. Bu gibi durumlarda cilt doktoru ilk durağınız olmalıdır. 5-10 tl değerinde bir tıbbi ilaçla kolayca çözülecek bu saç dökülmesi için pahalı saç çıkarıcılar kullanmanız büyük yanlış olacaktır.